IX. országos anyanyelv-tanítási verseny

 

2009. április 26–27-én rendezte meg a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete a Földes Ferenc Gimnáziummal és a Miskolci Akadémiai Bizottsággal karöltve a IX. országos anyanyelv-tanítási versenyt. Az egyetemek magyar szakos hallgatóinak meghirdetett verseny célja az anyanyelv tanításának módszertani fejlesztése mellett a tanári életpálya népszerűsítése is volt.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy a rendezvényre első meghirdetése óta az idén jelentkezett a legtöbb hallgató. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet Kakuk Tímea képviselte, (felkészítő tanár: Antalné Szabó Ágnes), a Debreceni Egyetemről érkezett Nagy Ágnes (felkészítő tanár: Szilassy Eszter), a Károli Gáspár Református Egyetem tanárjelöltje Szabó Andrea volt (felkészítő tanár: N. Császi Ildikó), a Pannon Egyetem Langmárné Szücs Anett Terézt nevezte be (felkészítő tanár: Paksi László), a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről Varga Diána vett részt (felkészítő tanár: Petry Annamária), a Szegedi Egyetemet Török Katalin képviselte (felkészítő tanár: Dr. Zsigriné Sejtes Györgyi) s végül, de nem utolsósorban a Miskolci Egyetem versenyzője Dzsupin Éva (felkészítő tanár: Gréczi-Zsoldos Enikő és Jobbágy László) volt. A tanárjelölteknek egy ismeretközlő órát kellett tartaniuk a magyar nyelvjárások témaköréből.

 

A rendezvénynek a Földes Ferenc Gimnázium adott otthont, amely intézmény igazgatója, Veres Pál köszöntőjében kiemelte, hogy a jó tanár milyen fontos szerepet játszik a diákok életében. Nagyon változatos és izgalmas versenyen vehettek részt a tanulók, mivel a tanárjelöltek igyekeztek interaktív táblával, zenei anyagokkal, képekkel, csoportfeladatokkal színesíteni a tanórát. A szakmai zsűri, amelyben a küldő és a fogadó intézmények képviselői mellett a Városi Pedagógiai Intézetet Jobbágy Lászlóné képviselte, pontozta a leendő tanárok didaktikai módszereit, tanítási készségét, az óra hangulatát és szakmai színvonalát. A verseny győztesének, Török Katalinnak Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a zsűri elnöke nyújtotta át a kupát. A második helyezett Nagy Ágnes a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának díját vehette át, a harmadik helyezett pedig Langmárné Szücs Anett Teréz, a Pannon Egyetem hallgatója lett. A Földes Ferenc Gimnázium különdíját Kakuk Tímea nyerte, amelyet Kovácsné Szeppenfeld Erzsébet igazgatóhelyettes adott át.